Helminths

Helminthiases, atau penyakit yang disebabkan oleh helminths, adalah antara yang paling biasa pada manusia. Menurut perkiraan kasar oleh pakar dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, setiap orang keempat di dunia dijangkiti satu atau helminth yang lain. Dan tidak menghairankan, kerana anda boleh mendapat jangkitan ini hampir di mana sahaja di dunia. Doktor menyamakan kejadian helminthiasis dengan penyebaran influenza dan ARVI.

Doktor menganggarkan sejauh mana jangkitan cacing di negara kita pada 270 kes per 100 ribu penduduk, tetapi kejadian sebenar, menurut pakar, jauh lebih tinggi. Ini kerana selalunya seseorang tidak menyedari bahawa tetamu yang tidak diundang telah menetap di tubuhnya. Sekiranya helminths tidak menampakkan diri dengan cara apa pun, maka penyakit ini tidak akan didiagnosis selama beberapa dekad.

Segala-galanya mengenai helminths

Cacing parasit, helminths atau cacing?

Kumpulan makhluk hidup yang besar ini mempunyai beberapa nama sekaligus. Pertama sekali, kita bercakap mengenai parasit, iaitu organisma hidup yang hidup dengan mengorbankan orang lain. Di samping itu, kita bercakap mengenai endoparasit yang hidup di organisma lain - di tisu dan organnya. Bagaimanapun, kita bercakap mengenai makhluk seperti cacing yang sesuai untuk hidup lama di dalam tubuh haiwan yang dijangkiti dan membiak dengan berkesan.

Oleh itu, helminths adalah cacing parasit. Istilah "helminths" pernah diperkenalkan oleh Hippocrates. Di kalangan orang, makhluk jahat ini juga disebut cacing - dari perkataan Yunani kuno yang bermaksud cacing parasit.

Oleh itu, jika kita bercakap mengenai cacing, kita tidak akan keliru dan memanggilnya cacing atau cacing parasit. Dan ketika kita berbicara tentang helminthiasis, penyakit ini juga dapat disebut "jangkitan parasit".

Pelbagai helminths pada manusia

Parasit dalam tubuh manusia

Secara keseluruhan, para saintis menyedari 287 jenis helminths yang dapat parasit pada manusia. Hanya 65 spesies yang dikenal pasti di negara kita, dan hanya 24 spesies yang paling biasa.

Helminths pada manusia hidup di seluruh badan, dan setiap spesies mempunyai keutamaannya sendiri.

Pada dasarnya, cacing lebih suka saluran gastrointestinal dan terutamanya usus kecil, di mana anda boleh menemui ascaris, pinworm, tiga jenis cacing pita, cacing jalur lebar, cacing tambang, dll. Vlasoglav secara sendirian memenuhi usus besar.

Di dalam hati, lebih tepat terdapat di saluran empedu, serta di pundi hempedu, lintah, opisthorchis, dll. Trichinella mempengaruhi otot. Cacing pita babi dewasa hidup di usus kecil dan larva (cysticercus) dapat dijumpai di mata dan sistem saraf pusat. Schistosomes (helminths dari kawasan tropika) lebih suka urat saluran gastrointestinal dan sistem urogenital.

Filaria umumnya terdapat di mana-mana - ia terdapat di sistem limfa dan di rongga badan tertutup - di ruang retroperitoneal, di kantung perikard, dan larva mereka kebanyakannya terdapat di dalam darah atau di kulit.

Jenis helminths yang hidup pada manusia

Helminths, jenis yang paling menarik bagi doktor, terbahagi kepada dua jenis utama: rata dan bulat (nematoda). Klasifikasi dibuat berdasarkan keratan rentas badan cacing: pada cacing bulat mempunyai bentuk bulatan dan pada cacing rata itu diratakan ke arah dari punggung bersyarat ke perut bersyarat. Cacing pipih seterusnya dibahagikan kepada dua kelas: lintah (trematoda) dan cacing pita (cestode).

 • Nematod. Sebilangan besar nematoda adalah penghuni usus manusia. Kumpulan ini merangkumi cacing gelang, cacing kremi, Trichinella, cacing cambuk, dan lain-lain, yang berbeza dalam ukuran - dari beberapa milimeter hingga 1. 5 meter. Mereka semua mempunyai sistem pencernaan mereka sendiri yang berkembang dengan baik. Nematod mempunyai kedua-dua lelaki dan wanita. Pada orang dewasa tidak sukar untuk membezakan mereka: betina biasanya dua kali lebih besar, dan di samping itu, pada lelaki, "ekor" dipusingkan ke arah "perut".
 • Trematod. Tubuh trematoda serupa bentuknya dengan daun atau lancet, dan ukurannya tidak dapat dibandingkan dengan helminths lain: ini adalah cacing kecil, dari panjang beberapa milimeter hingga 3. 55. 5 cm. Tidak seperti cacing gelang, trematoda mempunyai sepasang cawan sedutan di mulut dan perut mereka. Sistem pencernaan anda masih di peringkat awal. Sebahagian besar spesies dari kumpulan ini adalah hermafrodit, iaitu, mereka menggabungkan ciri-ciri kedua-dua jantina. Pengecualian adalah skistosom, yang mempunyai lelaki dan wanita.
 • Kod. Cestode adalah cacing yang merupakan pita panjang yang dipecah menjadi segmen pendek dengan kepala dengan cangkuk dan cawan sedutan di satu hujungnya. Cacing ini hidup secara eksklusif di usus kecil - seluruh badannya tidak masuk ke organ lain. Dan ini tidak menghairankan, kerana panjang cacing pita boleh mencapai 10-11 meter. Mereka sama sekali tidak memerlukan sistem pencernaan kerana mereka mendapat semua yang mereka perlukan dari makanan yang dimakan seseorang. Semua cacing pita adalah hermafrodit.

Organisme di mana helminths hidup di tahap larva disebut inang perantaraan (ia boleh menjadi binatang, ikan, moluska dan tentu saja manusia), dan pembawa bentuk dewasa disebut sebagai inang utama.

Bergantung pada sama ada spesies cacing tertentu telah mencapai tahap perkembangan dalam badan inang perantaraan, seseorang juga bercakap mengenai bio- dan geohelminthiasis.

 • Geohelminths tidak mempunyai tahap seperti itu. Telur cacing jatuh ke tanah, di mana mereka menunggu sehingga, menurut kehendak nasib, mereka dibawa ke dalam badan pemilik masa depan. Geohelminths merangkumi cacing cacing, cacing gelang, cacing tambang, dll.
 • Biohelminths berada pada tahap seperti itu dan terdapat banyak host. Contohnya ialah Trichinella, cacing pita, schistosomes, semua cacing pipih, dll.

Sebilangan saintis kini membezakan kumpulan cacing ketiga berdasarkan mekanisme penularan - helminths berjangkit, yang merangkumi cacing kremi (geohelminths) dan cacing pita kerdil (biohelminths). Parasit ini disebarkan melalui hubungan dengan orang yang dijangkiti.

Di samping itu, bergantung pada mana tuan rumah memainkan peranan penting dalam kehidupan helminths, anthropo- dan zoonoses diasingkan.

 • Kategori pertama merangkumi helminthiasis, di mana seseorang adalah tahap wajib dalam kitaran hidup mereka: ascariasis, enterobiasis, dll.
 • Zoonosis termasuk helminthiases, agen penyebabnya berjaya wujud tanpa seseorang, tetapi pada masa yang sama spesies kita juga rentan terhadapnya, dan jika jangkitan berlaku, cacing tidak mengganggu kehidupan dan kesejahteraan. Kategori ini merangkumi opisthorchiasis, diphyllobothriasis, dll.

Bagaimana jangkitan helminth berlaku?

Selalunya, orang dijangkiti cacing, jadi untuk bercakap, secara lisan, iaitu dengan menelan telur cacing. Contoh yang paling mencolok adalah cacing kremi, telur yang dapat diambil oleh anak di dalam lubang pasir (jalan masuk rumah tangga untuk menyebarkan jangkitan). Laluan makanan (melalui makanan) adalah ciri cacing gelang - melalui sayur-sayuran atau buah-buahan dan trematoda yang tercemar yang memasuki badan semasa makan makanan laut atau daging yang tercemar tetapi tidak diproses dengan baik, dll.

Walau bagaimanapun, makanan bukanlah satu-satunya cara jangkitan kuman. Menghirup habuk boleh menyebabkan telur masuk ke dalam tubuh manusia. Cacing cacing dan skistosom memasuki badan melalui kulit - dan mereka disebut cacing berjangkit, dan laluan jangkitan adalah perkutan. Dan kerana skistosom dapat ditelan ketika berenang di kolam, jalur jangkitan ini juga disebut akuatik.

Tumbuhan filamen hidup di kawasan tropika, ia juga merupakan riba yang menyebar dengan bantuan gigitan nyamuk. Dan ini adalah jangkitan yang dibawa oleh vektor.

Jangkitan cacing juga boleh berlaku melalui hubungan dengan haiwan - kucing dan anjing yang dijangkiti. Biasanya manusia mendapat cacing gelang (Toxocar dll) dan cacing pita dari haiwan. Haiwan peliharaan membawa telur cacing melalui bulunya ketika menjilat. Seseorang yang telah membelai haiwan seperti itu dan tidak segera mencuci tangan selepas itu berisiko mendapat jangkitan di mulut. Pilihan lain untuk serangan cacing adalah membersihkan kotak sampah tanpa sarung tangan.

Bagaimana helminths mempengaruhi badan?

cacing parasit di dalam tubuh manusia

Kejutan mekanikal

Kategori ini merangkumi semua tindakan helminths yang melanggar integriti tisu tuan rumah. Cacing dewasa dengan cangkuk dan cawan penyedut, sebagai contoh, memperbaiki diri dengan bantuannya dan merosakkan mukosa gastrointestinal semasa prosesnya. Akibatnya, di kawasan penyetempatan cacing, erosi tisu berkembang, bisul terbentuk, dan proses pemakanan membran mukus terganggu, yang bahkan dapat menyebabkan kematiannya (nekrosis).

Larva yang mengembara yang bergerak melalui badan juga boleh menyebabkan pendarahan dan keradangan di kawasan yang rosak - ini memudahkan mereka menembusi lebih dalam ke dalam tisu. Dan cacing dalam usus sering memprovokasi perkembangan radang usus buntu, penyumbatan usus dan juga pecahnya.

Akhirnya, cysticercus, yang menyerang otak dan tumbuh secara aktif di sana, memampatkan tisu, yang boleh menyebabkan kematian seseorang.

Mengurangkan kekurangan zat makanan

Pertama, helminths sendiri "mencuri" tuan rumah mereka dengan memakan makanan yang mereka makan. Kedua, beberapa helminths manusia memakan diri mereka sendiri - cacing cacing dan cacing cambuk, atau mereka memakan bahan yang diperlukan untuk hematopoiesis. Oleh itu, dengan latar belakang jangkitan parasit, anemia dapat berkembang.

Sekiranya jangkitan kronik berpanjangan dengan helminths, yang menyerap nutrien berharga metabolik, kekurangan protein-kalori didiagnosis.

Keracunan tubuh manusia dengan racun helminth

Produk metabolik cacing cacing dan cacing pita menghancurkan eritrosit, rembesan Ascaris menyebabkan pengembangan kapilari dan, sebagai akibatnya, pendarahan.

Sebilangan cacing parasit menimbulkan risiko yang meningkat setelah kematian dan melepaskan zat dengan sifat nekrotik dan hemotoksik.

Alergi terhadap protein helminth

Helminths asing bagi kita, jadi tubuh kita menganggap banyak protein yang dirembeskan oleh mereka (dalam proses aktiviti penting atau selepas kematian) sebagai potensi bahaya dan dapat menganggapnya sebagai antigen. Semasa memekatkan antigen ini, antibodi terbentuk - imunoglobulin IgE dan IgG-4. Apabila bersentuhan dengan sel mast, basofil dan eosinofil, antibodi ini menyebabkan kemusnahannya. Pada masa yang sama, bahan dilepaskan yang mencetuskan reaksi alergi (mediator alergi) - histamin, serotonin, heparin, dll.

Penindasan pertahanan badan

Kesan negatif helminths pada badan boleh menjadi tidak langsung. Cacing pita yang terletak di usus kecil, seperti yang disebutkan di atas, dapat menyebabkan penurunan asam lambung. Dan ini secara signifikan mengurangkan perlindungan terhadap penembusan bakteria patogen ke dalam badan.

Banyak helminths mempunyai kebolehan imunosupresif, iaitu, mereka menahan pertahanan tubuh dan dengan itu memastikan kehidupan yang selesa untuk jangka masa panjang. Ini adalah penyesuaian evolusi yang mereka perolehi dalam menyesuaikan diri dengan rangkaian host yang terhad. Walau bagaimanapun, penindasan sistem imun manusia menyebabkan peningkatan kerentanan terhadap jangkitan dan penyakit lain.

Risiko barah

Onkologi kerana parasit di dalam badan

Beberapa helminthiasis kronik secara signifikan meningkatkan kemungkinan barah. Parasit memusnahkan tisu dan organ semasa aktiviti pentingnya dan dengan demikian memprovokasi perkembangan tumor ganas pada ketika ini. Kanser sering berkembang dengan latar belakang opisthorchiasis, schistosomiasis, clonorchiasis, dll.

Fasa perjalanan helminthiasis

Apakah tanda-tanda helminthiasis? Selepas cacing memasuki badan, gejala jangkitan bergantung pada peringkat penyakit.

Terdapat 4 fasa utama semasa helminthiasis:

 • Fasa helminthiasis akut (awal). Pada peringkat ini, agen penyebab jangkitan menembusi tubuh manusia, yang membawa kepada kepekaan tubuh terhadap protein cacing. Gejala pertama helminths muncul 2-4 minggu selepas jangkitan. Biasanya dalam tempoh ini reaksi alergi berkembang - ruam gatal, konjungtivitis, batuk, kelenjar getah bening, proses keradangan pada sendi, analisis menunjukkan peningkatan kepekatan eosinofil, dll.
 • Fasa pendam (laten). Pada peringkat ini, helminth berkembang menjadi keadaan dewasa dan akhirnya ditentukan dengan tempat tinggal tetap, setelah itu helminthiasis bergerak ke tahap kronik.
 • Fasa kronik (lewat). Pada peringkat ini, helminths dewasa secara aktif membiak, menghasilkan puluhan dan ratusan ribu telur dan larva, yang masuk ke persekitaran luaran atau merebak ke organ tubuh yang lain. Helminths pada kanak-kanak boleh memprovokasi kekejangan otot, kejang - epilepsi, histeris, dan lain-lain. Doktor menyatakan bahawa semua tanda-tanda helminthiasis ini tidak spesifik dan menyerupai gejala berpuluh-puluh penyakit lain, sehingga mustahil untuk didiagnosis. Lebih tepat lagi, terdapat beberapa helminths, yang gejalanya sangat khas, tetapi mereka juga harus diperiksa dengan serangkaian ujian.
 • Fasa pengeluaran. Istilah ini bermaksud sama ada pemulihan sepenuhnya pesakit atau kecacatannya terhadap latar belakang komplikasi helminthiasis. Ini termasuk tumor malignan pada opisthorchiasis dan schistosomiasis, sirosis hati, dll.

Helminths: gejala jangkitan

Sakit perut dengan helminths

Bagaimana pencerobohan helminth (pencerobohan helminths ke dalam tubuhnya) mempengaruhi tubuh manusia ditentukan oleh banyak faktor: kaedah penembusan, tahap jangkitan, jangka masa penyakit dan jangka hayat helminth, sifat pemakanannya dan kitaran pembangunan.

Secara amnya, doktor membezakan simptom jangkitan helminth berikut, sekiranya anda harus berjumpa doktor dan menjalani pemeriksaan:

 • mual dan muntah berkala, sakit perut;
 • alahan yang kerap;
 • Insomnia, keletihan kronik, mudah marah;
 • Gatal di kawasan dubur;
 • jangkitan saluran kencing yang kerap;
 • penyakit gastrousus kronik, dysbiosis;
 • Gejala keracunan kronik badan: selsema yang kerap, lingkaran biru di bawah mata, pucat, kelenjar getah bening yang membesar;
 • Vulvovaginitis;
 • peningkatan tahap eosinofil dalam keputusan ujian darah;
 • pertumbuhan dan berat badan terencat.

Persoalannya timbul: jika helminths telah menetap di dalam badan, adakah gejala jangkitan dapat dilihat dengan segera atau hanya setelah beberapa saat? Adakah terdapat cacing yang sukar dijumpai, tanda-tanda jangkitan? Doktor menunjukkan bahawa dengan pencerobohan yang tidak sengit, gejala pertama helminthiasis dapat muncul dalam satu atau dua bulan dan setelah beberapa tahun. Maksudnya, tidak ada tanda-tanda jangkitan helminth selama ini.

Manifestasi jangkitan helminth pada kanak-kanak

Helminths lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa. Ini dijelaskan oleh kurangnya kemahiran kebersihan, serta hubungan dekat dengan lingkungan, yang dapat menjadi sumber telur cacing. Persekitaran seperti itu boleh menjadi lubang pasir di taman permainan, tempat tidur di dacha nenek, mainan orang lain yang dimainkan oleh anak yang dijangkiti, dll.

Penyakit apa yang paling sering direkodkan ketika kanak-kanak dijangkiti nematoda usus:

 • disfungsi saluran gastrousus - 75% kanak-kanak;
 • tindak balas alahan - 71%;
 • Gangguan tidur - 54%;
 • Gangguan selera makan - 44%;
 • Sakit perut - 40%;
 • Gatal di kawasan dubur - 36%.

Lebih jarang, kanak-kanak dengan latar belakang jangkitan dengan helminths mengalami gangguan imun (19%) dan bruxism, iaitu menggiling gigi (16%). Ini adalah paradoks, tetapi kedua-dua gejala ini secara umum dianggap sebagai tanda-tanda cacing oleh penduduk.

Diagnosis helminthiasis

Apakah ujian untuk helminths?

Diagnosis helminth pada manusia

Perlu difahami bahawa analisis helminth sahaja tidak mencukupi. Tidak ada kaedah yang ada untuk mengesan cacing parasit sahaja yang dapat menjadi asas untuk diagnosis pasti. Menurut doktor, dalam beberapa kes, hasil positif hanya 8-10. Masa yang hendak dicapai! Terdapat banyak sebab untuk ini: betina bertelur pada selang waktu yang berlainan yang tidak bertepatan dengan masa pengambilan sampel, sampel biomaterial ternyata kosong kerana diambil dari tempat yang salah, penyakit ini berada dalam fasa seperti itu hampir mustahil kerana kaedah yang dipilih, dll.

Jenis analisis yang paling biasa untuk helminths adalah pemeriksaan tinja untuk telur helminth, pengikisan perianal, analisis kandungan duodenum, analisis biomaterial dari paru-paru pesakit, ujian darah untuk helminths, dll.

Lebih jarang, air kencing diperlukan untuk diagnosis (schistosomiasis sistem genitouriner, enterobiasis), kajian dijalankan untuk helminths otot pesakit (trichinosis) dengan sampel bahan melalui kaedah biopsi.

Bagaimana tinja diuji telur helminth?

Pemeriksaan tinja untuk kehadiran helminths

Untuk analisis helminths, 50 g tinja pesakit sudah cukup (ini kira-kira 1 sudu besar). Hari ini di farmasi anda boleh membeli bekas bersih khas untuk ujian, di mana anda perlu mengumpulkan najis untuk telur cacing. Lebih baik memberikan sampel ke makmal pada hari yang sama (dalam kes strongyloidosis dan ankylostomiasis - selewat-lewatnya 4 jam selepas pengumpulan). Sekiranya perlu, anda boleh menyimpan sampel najis untuk helminths tidak lebih dari sehari pada suhu 0-4 ° C, pembekuan sama sekali tidak mungkin. Pada prinsipnya, adalah mungkin untuk menggunakan pengawet khas yang membolehkan sampel disimpan hingga beberapa bulan.

Lipas perianal - analisis untuk telur cacing

Pengikisan perianal digunakan untuk mendiagnosis helminthiasis seperti enterobiasis, teniasis, teniarinchiasis, dll. Berbeza dengan analisis najis untuk helminths, bahan goresan dikumpulkan dari kulit di sekitar dubur dengan swab kapas, spatula kayu, batang mata kaca atau pita pelekat. Prosedur pengumpulan bahan untuk analisis telur helminth dilakukan pada awal pagi, dan pesakit tidak boleh mencuci pada waktu petang atau pagi.

Perkara penting: walaupun analisis berulang untuk helminths dengan cara ini tidak menjamin kebolehpercayaan hasilnya pada enterobiasis. Cacing krem betina bertelur secara berkala, dan jika anda tidak menangkap "saat yang tepat", anda boleh yakin bahawa tidak ada telur - tidak ada cacing.

Analisis kandungan duodenum (hempedu)

Hempedu dikeluarkan dengan tiub nasogastrik kosong. Oleh kerana kaedah ini invasif (berbanding dengan kaedah seperti tinja untuk telur cacing, pengumpulan air kencing, dan pengikisan perianal), kaedah ini hanya ditentukan jika ada petunjuk yang ketat dan ada kecurigaan yang wajar terhadap helminthiasis tertentu. Hempedu diperiksa untuk larva strongyloides dan cacing tambang, dan bahagian individu hempedu juga diperiksa untuk kehadiran telur helminth yang hidup di pankreas dan saluran hati.

Ujian darah untuk helminths

Ujian darah untuk helminths

Sebagai tambahan kepada kaedah yang disebutkan di atas, terdapat juga kaedah serologi yang disebut untuk mendiagnosis helminthiasis. Dalam kes ini, ujian darah dilakukan untuk helminths, lebih tepatnya untuk antibodi terhadapnya.

Kaedah serologi yang paling penting hari ini adalah Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA), yang dicirikan oleh kekhususan tinggi dan kepekaan tertinggi (90%) di antara semua kaedah lain. Walaupun begitu, anda boleh menentukan jenis helmins yang dijangkiti seseorang, dan anda dapat melihatnya, walaupun terdapat sedikit dari mereka. Kebolehpercayaan ELISA adalah 60%. ELISA sangat relevan untuk mengesan apa yang disebut helminthiasis tisu, di mana cacing parasit pada organ dan tisu pesakit (trichinosis, toxocariasis).

Kaedah instrumental diagnostik helminth

Dengan kaedah diagnostik makmal di atas, termasuk kaedah analisis imunologi, adalah mustahil untuk mengesan helminths. Beberapa cacing parasit mempunyai kapsul ketat yang tahan terhadap pengaruh luaran. Mereka juga dapat bersembunyi di tisu yang dilindungi sampai tahap tertentu dari reaksi keradangan di dalam badan - seperti saraf tunjang. Jenis cacing tertentu mempunyai kaedah pelindungnya sendiri - anti-enzim. Cacing ini, yang dapat membiak secara seksual, bertukar maklumat genetik. Memandangkan kepantasan pembiakan dan pembaharuan generasi mereka, tidak menghairankan bahawa dari masa ke masa helminths semacam itu menjadi kurang mudah untuk mengesan dan merawat jangkitan parasit.

Sekiranya analisis tinja pada helminths, darah dan kaedah lain tidak menunjukkan apa-apa kesan, maka dalam kes ini, menggunakan kaedah diagnostik instrumental - sinar-X, ultrasound, tomografi yang dikira, dan lain-lain - tisu hati dan bolehkah parasit seperti itu . mengesan limpa, pembesaran kelenjar getah bening pada yang terakhir, akhirnya dalam beberapa kes - echinococcus, pengumpulan cacing usus yang banyak - anda dapat melihat parasitnya sendiri.

Rawatan helminthiasis

Ubat tradisional ditemui melalui percubaan dan kesilapan sebilangan tanaman dengan sifat antelmintik: aspen, labu, chamomile, tansy, cacing pakis, dan lain-lain. Kemudian, pada zaman farmaseutikal saintifik, saintis mengasingkan bahan aktif dari mereka yang benar-benar memberikan anthelmintik:

 • Cucurbitin (biji labu);
 • Kayu cacing tahunan Artemisinin);
 • Ascaridol (ambrosia);
 • Santonin (citrine wormwood);
 • Thymol (thyme);
 • Pelletierin (akar delima);
 • Carvacrol (oregano, thyme, bergamot);
 • Diospirol (kesemak);
 • Arecoline (arec palm);
 • Pyrethrins (chamomile Dalmatian);
 • Tremulacin (aspen);
 • Nikotin (tembakau) dan anabazin isomernya (tembakau dan gerai tanpa daun);
 • Emetine (akar emetik).

Dan hari ini, sebilangan besar antelmintik mengandungi bahan aktif yang sama yang pernah memberi kesan decoctions dan tingtur anthelmintik.

Kesimpulannya

 • Helminthiasis adalah salah satu penyakit yang paling biasa di dunia. Setiap orang di sekitar mereka berpeluang 100% menghidap manusia dan haiwan yang dijangkiti cacing.
 • Walau bagaimanapun, jika bilangan individu dalam tubuh kecil, dan tubuh itu sendiri secara amnya sihat, maka penyakit ini dapat tanpa gejala selama bertahun-tahun tanpa menampakkan diri dengan cara apa pun.
 • Bahkan ujian perubatan biasa setiap 3 tahun atau ujian tahunan tidak menjamin bahawa seseorang itu benar-benar tidak mempunyai helminths.
 • Tanda-tanda cacing di dalam badan sangat serupa dengan gejala penyakit lain. Oleh itu, jika atas sebab apa pun, dengan alasan apa pun, rawatan untuk penyakit usus dan keadaan lain yang serupa tidak membantu, maka perlu dipertimbangkan untuk menguji cacing.
 • Menurut hasil analisis untuk helminths, diagnosis helminthiasis tidak dibuat, kerana hasil negatif positif dan palsu palsu adalah mungkin. Anda tidak boleh menjalani pemeriksaan diri secara rawak - lebih baik berjumpa doktor: berdasarkan keseluruhan gejala, data pemakanan dan tarikh perjalanan, dia akan memilih ujian yang boleh digunakan untuk menentukan dengan tepat sama ada seseorang itu terjejas oleh helminths atau helminths Tidak.
 • Anda sendiri tidak boleh menetapkan pil untuk ubat cacing. Ubat cacing boleh mempunyai kontraindikasi untuk pesakit tertentu dan, jika tidak digunakan dengan betul, menyebabkan bahaya serius.